Cetatea Histria - Istoria

scris de: Mihaela Alexandra Preda

Histria, cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei, a fost fondata in a doua jumatate a sec  al -VII-lea i.e.n de colonistii veniti din Milet, marea cetate din Asia Mica. Potrivit istoriei, cetatea a fost infiintata in jurul anului 657 i.e.n de catre negustorii greci care doreau relatii comerciale cu populatia geto-dacica. Schimbul se facea intre bastinasii care ofereau grane, peste, miere, rasina si negustorii care aduceau mirodenii, vinuri, ulei de masline sau diferite obiecte de podoaba. Ruinele de azi amintesc de cetatea care, candva,  impresiona  prin amploare, maretie, monumentalitate, fiind prima colonie greceasca de pe tarmul de vest al Marii Negre, pe malul Lacului Sinoe.

Dor de istorie, cultura, traditie, frumos!

Histria s-a dezvoltat in diferite etape timp de 1300 de ani, ca multe alte cetati aflate langa mare, incepand cu sec al-VII-lea i.e.n si pana in sec  al-VII-lea e.n., perioada in care cetatea a fost distrusa de atacuri avaro-slave si parasita de catre locuitori sai.
Avand o asezare strategica, fiind aproape atat de mare cat si de uscat si construita intr-un golf, facilita in acelasi timp relatiile economice si comericiale atat cu lumea mediteraneana cat si cu populatia geto-dacica din Dobrogea si din intregul spatiu carpatic. 
Avand liniile de comunicare larg deshise, cetatea s-a dezvoltat foarte repede, astfel ca in primele doua secole de la construire, suprafata sa ajunge la cateva zeci de hectare.  In aceasta perioada sunt cunoscute ruinele mai multor temple, in partea de est, formate din calcar si bogat decorate. In zone de vest se aflau cartierele de locuinte si zonele mestesugaresti, imprejmuite de o solida fortificatie din piatra si caramida. Spre vest si nord se intindeau cimitirele, dintre care se remarca cele tumulare, ce reprezinta un complex unic in Dobrogea prin complexitatea si desavarsirea lor.
De-a lungul timpului, cetatea sufera anumite modificari, care ii redau o noua organizare urbanistica, iar in cursul epocii elenistice, cetatea este integrata in teritoriul statului dac al lui Burebista. Mai tarziu, apartine Imperiului Roman, in sec al-II-lea si e dotata cu o noua incinta, in interiorul careia orasul se dezvolta, fiind inserate doua complexe termale, edificii publice, temple, cartiere pentru locuit sau pentru activitati economice, piata publica precum si portul cu farul sau.
La mijlocul sec. al-III-lea Histria e grav distrusa de invaziile gotilor insa cetatea este refacuta cu un zid de aparare improvizat iar populatia continua sa locuiasca in cartierele orasului roman timpuriu, infruntand perioade mai putin benefice pentru cetate.
Secolele al-VI-lea si al-VII-lea sunt determinante pentru viata cetatii. Desi afectata de invaziile avaro-slave, Histria isi continua existenta urbana, insa decaderea finala si abadonarea cetatii se datoreaza innisiparii vechiului golf al marii, acest lucru ducand la formarea actualului lac Sinoe, complet izolat de mare.
Cetatea Histria este din nou in actualitate in anul 1914, datorita sapaturilor arheologice coordonate de istoricul si arheologul Vasile Parvan, dandu-se o importanta deosebita descoperirilor facute in acea perioada, care sunt expuse astazi la muzeul cetatii.
De-a lungul timpului au fost descoperite aici mai multe vestigii istorice, dintre care amintim: un vas de parfum in forma de sirena (sec al-VII-lea i.e.n), o drahma de argint batuta de cetate (sec  al-III-lea i.e.n), un vas grecesc in stil orientalizat (epoca elenistica) precum si obiecte de metal, inscriptii.     
Si cum istoria reprezinta o parte a prezentului, va asteptam sa descoperim impreuna locuri demne de povestit!

Comentarii